The Cube / Make Architects

first_img 2010 Projects “COPY” The Cube / Make Architects Architects: Make Architects Area Area of this architecture project Year:  The Cube / Make ArchitectsSave this projectSaveThe Cube / Make Architects ArchDaily Mixed Use Architecture CopyMixed Use Architecture, Housing, Office Buildings•Birmingham, United Kingdomcenter_img United Kingdom Area:  42000 m² Year Completion year of this architecture project CopyAbout this officeMake ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsMixed Use ArchitectureResidential ArchitectureHousingOfficesOffice buildingsBirminghamResidentialMixed UseHotels and RestaurantsUnited KingdomPublished on January 23, 2012Cite: “The Cube / Make Architects” 23 Jan 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – Metropol ClassicVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesPanels / Prefabricated AssembliesProdemaProdEx Wood Facade in the Aspen Art MuseumSealantsSikaRenovation of Zeitz MuseumSinksBradley Corporation USAVerge Coordinated Soap Dispenser and Faucet SetsWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodAcousticFabriTRAK®FabriFELT™ for Walls and CeilingsGlassDip-TechDigital Ceramic Etch PrintingWindowspanoramah!®ah! Ultra MinimalistEngineered Wood FlooringAustralian Sustainable Hardwoods (ASH)Australian Oak Engineered FlooringLouvers / ShuttersConstruction SpecialtiesSunshades – Airfoil LuxMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/200540/the-cube-make-architects Clipboard ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/200540/the-cube-make-architects Clipboard Save this picture!Courtesy of Make Architects+ 11 Share Text description provided by the architects. The Cube is the final phase of Birmingham’s Mailbox development and one of Make’s largest buildings to date. Comprising offices, an automated car park, apartments, retail units, a hotel, spa, restaurant and ‘sky bar’, The Cube was conceived as a building which would never close; crafted to open up routes and views to emerging neighbouring districts and permeable to both the users of the building and the community as a whole. Pivotal to the continued regeneration of the surrounding area,The Cube’s striking appearance has had a dramatic impact on the Birmingham city skyline. The geometrical form of this 23-storey, £100 million building has remained unchanged from initial concept to completion. Its architectural language is derived from strong local references to Birmingham’s industrial heritage, celebrating the contrasts between heavy industrial metal working and hand-crafted jewellery and watch making.Save this picture!Courtesy of Make ArchitectsRecommended ProductsDoorsRabel Aluminium SystemsMinimal Sliding Door – Rabel 62 Slim Super ThermalDoorspanoramah!®ah! PivotDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceDoorsLibartVertical Retracting Doors – Panora ViewA bespoke unitised cladding system encases and defines the cube form. Gold and bronze-coloured an odised aluminium panels of varying size and depth are combined with glass,creating an intricate design which is complemented by an elegant and decorative metallic fretwork screen across the open side of the courtyard. The flexibility of this cladding system also plays a key role in the building’s environmental strategy; the proportion of glass-to-aluminium varies from facade to facade, with greater solidity on the southern elevations to limit potential solar gain. Save this picture!Courtesy of Make ArchitectsThe geometry and materials of the courtyard are an unexpected contrast to the exterior; glazed unitised panels twist upwards through the central courtyard, forming adramatic full-height open atrium which is animated by thecolours of the soffits and ledges. This twisting geometry ‘explodes’ at the top to form the angular rooftop space which crowns the building. Save this picture!renderProject gallerySee allShow lessVideo: Le Corbusier’s Chapel Notre-Dame du HautArticlesCilandak Bisnis Square (CIBIS) Masterplanning Project / Broadway MalyanArticlesProject locationAddress:Centre for Forensic Linguistics, University of Aston, Birmingham, West Midlands B4 7ET, UKLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share “COPY”last_img read more